onsdag den 14. december 2011

Småkage kavalkade #2 - Vaniljekranse


Så kommer der lidt flere lækkerier til jer, men kald det bare en overspringshandling, skal til endnu en økonomi eksamen imorgen, og efter det har jeg julefri :) Opskriften stammer fra en gammel frk Jensen, komplet i læderindbind, som min gode gamle mormor havde stående. Det er den samme opskrift vi har brugt i flere år, men vi plejer ikke at tilsætte helt så meget hævemiddel, og det tror jeg vi vender tilbage til ikke at gøre. De bevarede nemlig ikke formen ligeså fint som de plejer.

Vaniljekranse
Mange

Ingredienser
250 g mel
½ tsk hjortetaksalt
Korn fra en stang vanilje, gem stangen
50 g mandler
200 g smør
1½ dl sukker
½ æg (rør det ud først, del derefter)

Bland mel, hævemiddel, vaniiljekorn og hakkede mandler. Her komme mormors trick; hak HELE vaniljestangen fint og tilsæt. Smuldr smørret med melblandingen og sukker og saml dejen med det halve æg. Lad dejen hvile på køl i minimum 30 min. Kør den herefter igennem en kødhakker med en stjerneformet plade og form stykkerne til fine kranse, stil med lidt mellemrum på bagepladerne. Bag ved 200 grader i ca 8 min, men hold nu øje :)

Tricket med vaniljestangen er super lækkert, og det giver faktisk rigtig meget ekstrasmag til dejen. Det er efter min mening de bedst vaniljekranse i verden!

/Lise

6 kommentarer:

Maj sagde ...

Uhmmm de ser nu lækre ud, selvom de ikke har holdt formen så godt - vi kan lave en studehandel, en portion vanillekranse for en portion peanutbuttercookies ;D

Det var da et rigtigt godt trick din mormor har givet videre, synes også at det var imponerende så tydeligt man kunne se vanillekornene :)

- Maj :)

Lise Emilia sagde ...

MUMS! Hvor er de bare fine!

- Lise Emilia
http://www.liseemilia.dk/

Bettina sagde ...

Årh de skal også bage julekager hjemme ved mine forældre søndag, kan desværre ikke være med, da jeg nok ligger på langs med tømmermænd :P Hah men så kan jeg da spise dem ;)

Lise B sagde ...

Taak Maj, de er også super gode! Ja det kunne man da godt lige overveje :)
Ja som 94 årig må man jo også have samlet lidt god info sammen ;)
/Lise

Lise B sagde ...

Tusind tak Lise Emilia :)
/Lise

Lise B sagde ...

Ej hvor hyggeligt søde, det lyder bare hyggeligt. :) ja mon ikke godt du lige kan spise en enkelt eller 10 med tømmermænd ;)
/Lise