lørdag den 1. juni 2013

Hjemmelavet sushi


Så blev det endelig tid til hjemmelavet sushi. Det var allerførste gang jeg prøvede og syntes faktisk at resultatet blev ret lækkert. Jeg købte en pakke fisk på frost i netto fra mærket seven seas på tilbud til 15 kr, hvori der er 20 stykker ørred, laks, surimi, hvid fisk og rejer. Tror det almindeligvis var til 30 kr, men fandt det på tilbud. Den fisk rakte til 4 slags maki og 5 stk nigiri. fremgangsmåden med risene er taget herfra, selvom jeg brugte 300 g ris, er ikke sikker på hvor meget det er i deciliter.

Sushi - maki ruller
4 pers

Ingredienser
6 dl sushiris
6½ dl vand
5 spsk risedikke
1 tsk salt
3 spsk sukker

1 pakke seven seas topping
1 avokado
1 gulerod
½ agurk
3 forårsløg
Soya
Wasabi
Sesamfrø
Flødeost
Chilimayo (se opskrift i bunden)

Start med at hælde risen i en skål med koldt vand. Vandet skal dække risen. Skal sushien bruges som hovedret beregnes ca. 1½ dl ris pr. person. Opskriften tager udgangspunkt i at man bruger 6 dl ris (til 4 personer). Vask risen ved at rode rundt i den med hænderne under rindende vand. Skift vandet 5-6 gange indtil det er klart og risene har skiftet farve til helt hvide.

Put risen i en gryde sammen med vand i forholdet 1:1 + 10 % ekstra vand. Bruger du fx 6 dl ris tilsættes godt 6 ½ dl vand.  Sæt et tætsluttende låg på og bring det langsomt i kog. Når risene er kogt op, koger det videre ved lavt blus i 10-12 minutter, alt efter hvad der står på risposen. Tag gryden af varmen og lad det trække i 10 minutter. Løft aldrig låget, så risikerer du at lave risengrød.

Rør edikken sammen med salt og sukker, til det er opløst. Vend i løbet af 1 minut marinaden ind i risene med en spatel, samtidig med at du fjerner eventuelle klumper, så de enkelte gryn adskilles. Sørg for at få masser af luft til risene ved at afkøle dem med en vifte.

Skær grøntsagerne i lange strimler på ca 1x1 cm, her lærte jeg at jo tyndere er ikke jo bedre! Hav en skål med vand klar på bordet og find så bambus rullemåtten frem. fordel ris ud til 3 kanter og lad den stå åben, ca 3 cm i den ene ende. Fordel en slags fisk samt grønt og evt flødeost i rullen og rul sammen. Når den er rullet fugtes den frie ende med lidt vand og trykkes godt sammen. Skær i 1½ cm tykke skiver med en skarp kniv og server. Evt med en hjemmelavet chili mayo, opskrift følger.

Hjemmelavet chilimayo
1 del god mayo
1 del sød chilisovs
1 drys chilipulver

Lise

Ingen kommentarer: