torsdag den 18. april 2013

Bradepandekage med kakao, nødder og appelsin


Kagen var en af mine favoritter da jeg gik i folkeskole, da den var nem at have med i en bradepande. Den smager super godt og er en god variant af den klassiske klassens time kage. Kagen kan varieres med lidt hakket chokolade i dejen og forskellige slags nødder/mander osv.

Bradepandekage med kakao, nødder og appelsin
1 lille bradepande

Ingredienser
150 g smør/flydende margerine/margerine
250 g sukker
2 æg
175 g mel
40 g kakao
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljepulver
0,75 dl mælk
½ d kogende vand
Reven skal og saft af en appelsin
1½ dl grofthakkede nødder
Perlesukker

Pisk sukker og smør luftigt. Tilsæt æggene ét af gangen under stadig piskning. Sigt de tørre ingredienser sammen i en anden skål. Vend skiftevis de våde og de tørre ingredienser i. Tilsæt tilsidst appelsinskal og halvdelen af de hakkede nødder. Hæld i en foret form og drys med nødder og perlesukker. Bag 30-40 minutter ved 175 grader og lad køle af på en rist.

Lise

onsdag den 17. april 2013

Bulgursalat med masser af grønt


En nem bulgursalat som bare leder tankerne hen på sol og sommer. Jeg serverede den ene dag med avokado og feta på toppen, og som tilbehør til en bøf en anden dag, og begge dele fungerede rigtig fint. 

Bulgursalat med masser af grønt
4-5 pers

Ingredienser
2 dl grov bulgur
Kogende vand
1 bouillon terning

1 lille squash
2 snack peber
2 gulerødder
1 rødløg

½ dl olivenolie
1 spsk hvidvins eddike
1 tsk dijon sennep
1 fed hvidløg
Salt, peber

Kog vandet op og hæld over bulguren sammen med en bouillon terning. Lad stå så længe som det står på bulgur pakken. Snit alle grøntsagerne i fine tern. Pisk vinagrette'n sammen og smag til inden du vender den med den tilberedte bulgur. Vend alle ingredienserne sammen og server med lige præcis det du synes er bedst :)

Lise

fredag den 12. april 2013

Kylling med grøn karry, kimchee slaw og risnudler


Jeg elsker lidt anderledes mad end bare helt almindelig dansk mad, og den her opskrift der er inspireret fra Jamie Olivers opskrift i hans 30 minutters bog. Den er simpel at lave, selvom jeg redigerede lidt i metoderne og nogle af ingredienserne så det passede til vores smagsløg. Men det er slet ikke besværligt, men derimod virkelig godt! Der er mange ingredienser, og det kan se uoverskueligt ud, men mange af ingredienserne gentager sig selv under de forskellige punkter, så læs hele opskriften igennem inden der handles ;)

Kylling med grøn karry, kimchee slaw og risnudler
4 pers

Ingredienser
8 kyllingeoverlår/1 parteret kylling
2 spsk sesam olie
2 spsk flydende honning

Kimchee slaw
1 bundt radiser
1 rødløg
½ kinakål
1 bundt friske koriander (½ hvis det er købt hos grønthandler, de er altid så store)
1 frisk rød chili
2 cm ingefær
2 lime
Sesam olie

Karrysovsen
2 cm ingefær
2 friske røde chilier
1 bundt friske koriander (½ hvis det er købt hos grønthandler, de er altid så store)
4 fed hvidløg
1 stilk citrongræs (bedst hos din asiatiske købmand)
1 bundt forårsløg
Sesamolie
3 dl hønsebouillon
200 g grønne bønner
1 dåse kokosmælk
Limesaft
Soya 
(evt jævning)

250 g risnudler
1 lime

Til servering
Rejechips
Sød chilisovs
1 lime

Klargør kyllingen til at komme i ovnen, dryp lidt olivenolie over og drys med salt og peber. Tænd ovnen på 200 grader. Skyl radiserne og snit fint, gerne på mandolin, sammen med kinakål og rødløg. Blend korianderne, chilierne og knust ingefær og hæld det over grøntsagerne. Sæt kyllingen i ovnen og lad stege ca 20 minutter.
Til karrysovsen blendes ingefær, chili, og de fleste af korianderne. Knus de 4 fed hvidløg derned i. Flæk citrongræsset og kasser de yderste grove blade. Rens forårsløgene og kom dem i blenderen sammen med citrongræsset. Pulser/blend til en pure, og tilsæt sesam olie og olivenolie efter behov.
Pres saften af begge lime over salaten, sammen med lidt salt og lidt sesamolie. Knug alle grøntsagerne godt med fingrene så de suger lidt af væden til sig. Smag til.
Når kødet har stegt i 20 minutter smøres 2 spsk af karrypuréen over kyllingen sammen med flydende honning, og den bages videre til den er mør. Rist sesamfrøene i en lille pande.
Sæt en gryde over til karrysovsen. Hæld resten af karry puréen ned i den varme gryde og rør hønsebouillonen i. Nip de grønne bønner og kom dem i. Skru lidt op for varmen, tilsæt kokosmælken og lad den simre. 
Kog vand op i en anden gryde og tilsæt nudlerne med lidt salt. Tilbered dem efter pakningen og hæld vandet fra når de er klar. Skyl dem under den kolde hane og hæld dem tilbage i gryden, dryp med sesamolie, limesaft og salt.
Smag sovsen til, eventuelt kan man jævne den lidt, det gjorde vi.
Server med rejecrackers, ristede sesamkerner, lime og resten af korianderne. Husk at spis med pinde, det er bare mere autentisk ;)

Lise

onsdag den 10. april 2013

Frisk cheesecake med citron, vanilje og hindbærgele



Til påskefrokost med familien lavede jeg denne fine friske cheesecake med citronskal, vaniljekorn og hindbærgele på toppen. Se venligst bort fra "spejlæggene" hvis du ikke er i påske humør mere! Opskriften er med modificeringer inde fra Rebelsig, og den kunne laves i mit mikroskopiske køkken, så den er altså virkelig nem! Jeg lavede den i en springform på 24 cm, så hvis man vil have den lidt højere og mere elegant kan jeg altså anbefale at man laver den i en springform der er lidt mindre. Desuden kan desserten gøres væsentligt billigere ved at bruge den billige flødeost fra enten Aldi eller Lidl, hvor 200 g kun koster 10 kr. 

Frisk cheesecake med citron, vanilje og hindbærgele
10 pers ca.

Ingredienser
200 g digestive
100 g smør

300 g flødeost (ikke light)
2 dl creme fraiche 18 %
125 g flormelis
1 vaniljestang
Skallen af 1 citron, samt saften fra ½
2½ dl piskefløde
6 blade husblas

350 g frosne hindbær
3 spsk sukker
Den tomme vaniljestang
4 blade husblas

For springformen med husholdnings film, der lægges over bunden af formen inden den sættes fast. Knus kiksene fint i en pose og bland med den smeltede smør, og tryk massen ud i den forede springform. Pisk flødeost, cremefraiche, flormelis, vaniljekorn og skallen af en citron hurtigt sammen. Pisk fløden til skum i en anden skål. Bland en smule af flødeskummen i osteblandingen, og vend dernæst resten af fløden forsigtigt i. Læg husblasset i blød i koldt vand i 5-10 minutter, og smelt sammen med citronsaften ved svag varme i mikroovnen. Husk at husblas smelter ved 50 grader, så det kræver ikke så længe. Lad blandingen køle lidt af og bland en god skefuld af blandingen ned i husblasset. Hæld derefter husblasblandingen ned i cremen i en tynd stråle mens du vender det godt i. Fordel hele molevitten på kikse bunden og glat pænt ud, inden den sættes på køl i minimum 4 timer, det kan sagtens laves hertil dagen før kagen skal serveres. 
Kog hindbær op med sukker og den tomme vaniljestang og smag til. Fisk vaniljestangen op. Sigt kernerne fra, så du kun har puréen tilbage i en skål. Lad det køle lidt af inden den udblødte husblas blandes i. Lad det afkøle yderligere inden det hældes over cheesecaken. Lad geléen sætte sig helt inden cheesecaken serveres. 

Lise

tirsdag den 9. april 2013

Langtidshævede grove morgenboller


Puha der har været travlt med opgave, eksamen og en helt masse påskehygge. Men jeg har en masse ting i ærmet til jer, så der kommer en del opskrifter her det næste stykke tid. Opskriften er den samme som jeg bruger til flutes, der benyttes bare 700 g hvedemel i stedet for de 600 g blandet mel, og de bliver til 3 fine flutes. 

Langtidshævede grove morgenboller
Ca 10 stk

Ingredienser
½ l koldt vand
1 spsk groft salt
15 g gær
100 g havregryn
150-200 g groft mel (spelt, fuldkornshvede eller lignende)
300-350 g hvedemel (600 g i alt)

Dag 1: Rør saltet ud i vandet og tilsæt gæren, rør ud. Rør havregryn og groft mel i og tilsæt dernæst hvedemelet. Der skal være 600 g blandet mel og havregryn i alt for den rette konsistens. Læg husholdnings film over og lad det hvile i køleskab i minimum 6 timer, helst natten over. 

Dag 2: Klat dejen til 10 boller på bagepapir og drys med lidt sesam eller andet og lad hæve 30 minutter. Tænd ovnen på minimum 250 grader og sæt en foliebakke med vand i bunden af ovnen. Når ovnen er helt varm sættes bagepladen ind og de bages i 8 minutter. Derefter skrues temperaturen ned til 180 grader og de bager videre i 12-15 minutter. 

Lise